Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Naheffing accijns van betrokkene bij uitslag

15-09-2021

De uitslag tot verbruik van accijnsgoederen vormt een belastbaar feit voor de heffing van accijns. Onder uitslag tot verbruik wordt volgens de Wet op de accijns onder meer verstaan het voorhanden hebben van een accijnsgoed buiten een accijnsschorsingsregeling wanneer over dat goed geen accijns is geheven. Accijns wordt in een dergelijk geval geheven van de persoon die de accijnsgoederen voorhanden heeft of van een andere persoon die bij het voorhanden hebben ervan betrokken is. Deze bepalingen in de Wet op de accijns vormen de implementatie van artikelen uit de Accijnsrichtlijn 2008.

Volgens Hof Den Haag heeft de wetgever van de EU de kring van accijnsplichtigen ruim willen trekken door alle andere betrokkenen bij het voorhanden hebben van de accijnsgoederen als belastingplichtigen aan te merken. Het maakt geen verschil of de betrokkenheid betrekking heeft op het vervoer en de opslag van accijnsgoederen of op de administratieve en financiële afhandeling.

Naar het oordeel van het hof is iemand, die een ander bij de handel in onveraccijnsde minerale oliën heeft gefaciliteerd door het ter beschikking stellen van zijn onderneming, het opmaken en ondertekenen van facturen en het innen van gelden, terecht als betrokken geweest bij het voorhanden hebben van accijnsgoederen aangemerkt. Uit de bevindingen van het onderzoek bleek dat deze persoon ervan op de hoogte was dat hij heeft meegeholpen aan de handel in onveraccijnsde minerale oliën.

De naheffingsaanslag is terecht opgelegd.